Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Вода и здраве

Редувайте минерална с изворна вода

health.bg 12-05-2009
Вода и здраве : Редувайте минерална с изворна вода - девин, изворна, devin,
Водата. Най-чистата, здравословна и натурална напитка, която идва директно от природата. Тя утолява най-добре жаждата, без да натоварва с калории, оцветители или консерванти. Затова ние все по-често посягаме към бутилката, като си мислим, че всички води са еднакви и че вътре има просто „вода”. Много разпространена грешка е и представата ни, че всички води в бутилка са минерални. Всъщност те могат да бъдат минерални, изворни или трапезни. Хората трудно разграничават минералните и изворните води. А най-честата заблуда е да си мислим, че щом минералните води извират отнякъде, значи са изворни и няма разлика между тях.

Минералните води


Минералните води се добиват обикновено от 300 до 700 м дълбочина. В процес, отнел над 1000 години, в кухините с вода в недрата на Земята минералите от скалите са  преминали във водата. Поради това тези води са с по-висока обща минерализация и извират с температура над 20 градуса по Целзий. Най употребяваните марки минерална вода в България са DEVIN, Горна Баня, Банкя, Хисар, Торн спринг и др., с обща минерализация 200-450 мг/л.

Изворните води

Изворните води се добиват много по-близко до земната повърхност - на 0-100 м дълбочина, при температура под 20 градуса по Целзий. Като по-млади води те са с много ниска минерализация - обикновено 80-100 мг/л. Най-разпространена в България е DEVIN изворна вода с розов етикет, която е с много ниска обща минерализация – 82 мг/л, и много ниско ниво на натрий/сол – 5,4 мг/л. Тя се препоръчва за бебета, при нисконатриеви диети и когато е важно да се избегне задържане на вода в организма.

Трапезните води

Трапезната вода също може да е с много ниска минерализация, но това е в резултат от обработка с цел дезинфекция или отстраняване на нежелани микро- или макроелементи или лош мирис/вкус. Минералната и изворната вода са натурални, с ясен географски произход и постоянен състав, но трапезната вода може да идва от всякакъв водоизточник, с различна минерализация. Чешмяната вода е пример за трапезна вода. Тя е филтрирана и задължително обработена с хлор, изминала километри по водопреносната мрежа и променила състава си в зависимост от тръбите и водоемите, през които е текла и престоявала. В някои райони тя е „твърда” и по-високоминерализирана.

Редуването

Ако пиете минерална вода, специалистите препоръчват редуване на водите. Целта е организмът да си “отпочине” и да се избегне натрупването на минерали, а също така тялото ни да не привиква към ползите, които получава от минералната вода. За съжаление препоръката за редуване се тълкува неправилно. Представително изследване, проведено през март в България, показва, че 77 % от потребителите на бутилирана вода редуват водите, но цели 46 % от тях заменят една марка минерална вода с друга минерална. Такова редуване на водите е безсмислено – тялото не може да си отпочине, тъй като макар и с различен състав като количество минерали, повечето минерални води съдържат еднакви като вид вещества.

Как да редуваме водата

Класическа схема на редуване при минералните води e 15 дни консумация и 15 дни почивка. Добре е да си „почиваме” с неминерална вода с много ниска минерализация – под 100 мг/л. Повечето специалисти препоръчват да са натурални, необработени изворни води с ясен произход. Някои от тях дори отиват още по-далеч и твърдят, че водата има памет и носи енергията на мястото, откъдето идва. Най-ценена при редуване е именно изворната вода от сърцето на планината, която освен ниската минерализация и натрий, е доказано чиста и натурална.

Нашата препоръка

Редувайте минералната вода с изворна вода на равни периоди. Не обърквайте минералните с изворните води, а бъдете експерти за вашето здраве, за да се чувствате винаги добре, свежи и с тонус.

 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg