Изобилстващите от захар безалкохолни напитки са толкова опасни за здравето, колкото и цигарите, твърдят здравни експерти от САЩ.

Специалистите призовават производителите на безалкохолни напитки да спрат да подвеждат потребителите с рекламни кампании, които отвличат вниманието им от вредата от тези продукти.

"Все повече проучвания потвърждават вредата от захарта в безалкохолните напитки, която в комбинация с водещия до пристрастяване кофеин в много от продуктите, е заплаха за здравето, сравнима с тази на тютюневите изделия", казва д-р Лори Дорфман, експерт по обществено здравеопазване от Калифорнийския университет.

Д-р Дорфман и други експерти искат компаниите-производители на безалкохолни напитки да спрат да атакуват потребителите, и особено младите хора, с цел да увеличат продажбите си.

Консумацията само на две безалкохолни напитки на ден може да увреди трайно черния дроб и да доведе до състояние, което обикновено се развива в резултат на хронична злоупотреба с алкохол. Увреждането може да наложи трансплантация на орган, тъй като черният дроб не е в състояние да преработва огромното количество захар.

Пиенето на големи количества безалкохолни напитки с високо съдържание на захар може да доведе и до развитието на диабет и да причини увреждане на сърцето, и освен това е рисков фактор за затлъстяване.

Газираните напитки, рекламирани като диетични, също крият опасност. Те съдържат по-малко калории, но изострят апетита, което води до натрупването на излишни килограми. Изследване показва, че при хората, които всекидневно консумират диетични безалкохолни напитки, се наблюдава разширение на талията със 70% след 10 години.