Истината за газираните напитки, които консумираме

20 минути след отпиването от чашата черният дроб започва да трансформира захарта в мазнини
Истината за газираните напитки, които консумираме

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Газираните напитки са изключително популярни в цял свят. В някои държави, например САЩ, те са по-евтини от водата.

Това, което повечето потребители не знаят, е какво присъства в състава им. В днешната статия ще научите повече за съдържанието на газираните напитки, на които имате навика да се наслаждавате на всяко хранене. Предупреждение: след като прочетете следващите редове е възможно да не искате повече да консумирате този тип напитки!

Как се произвеждат газираните напитки?

Тези напитки съдържат различни преработени химикали. В тях няма нищо натурално. Газираните напитки съдържат рафинирана захар, аромати, изкуствени бои (тези 3 съставки запълват 90% от бутилката), а също така карамел, кофеин, добавки и консерванти, извлечени от катран (да, правилно прочетохте).

В съдържанието на колата например влизат киселини, основно въглеродна и ериторбат. Имената им звучат толкова ужасно, колкото и ефектът им. Точно това вкарвате в тялото си и давате на останалите членове на семейството.

Някои от не толкова популярните употреби на тези напитки ще покажат ясно какви вреди могат да нанесат на здравето на човека. Те включват:

Почистване на банята

Газираните напитки елиминират котления камък и натрупаните нечистотии по тоалетната чиния. За целта трябва да отлеете малко от напитката в чинията и да почакате няколко секунди. Използвайте гъба, за да изчистите до блясък.

Елиминиране на корозия

Механиците използват газираните напитки с цел да отстранят корозията от клемите на акумулатора. Отлейте малко газирана напитка, почакайте 30 минути и ще се убедите в ефикасността й.

Отстраняване на ръжда

газираните напитки отстраняват ръждата

Киселините, съдържащи се в тези напитки, са първокачествени разтворители. Опитайте се да използвате малко от тях върху ръждясал предмет, колело или пирон например.

Елиминиране на мазни петна

Ето и друг начин, по който механиците използват газираните напитки, когато дрехите им се замърсят от машинно масло. Накиснете дрехите в съд пълен с няколко литра газирана напитка. Изчакайте 3 часа. След това изплакнете с вода. Ще изглеждат като нови!

Почистване на стъкло

Независимо дали става дума за стъклата на колата или на дома, можете да ги почистите с газирана напитка. Налейте малко в дланта си. Разнесете я върху стъклото. След това избършете с чиста, навлажнена кърпа.

Какво друго съдържат газираните напитки?

Да, налице са още скрити тайни, които е добре да знаете. Готови ли сте? Ще се изненадате! В газираните напитки има фосфорна киселина. Тя е мощен корозивен агент, който атакува на първо място зъбите, когато постъпва в тялото. Въздейства по особен начин и върху стомаха, както и върху черния дроб. Консумацията на газирани напитки е сред факторите за проблеми с храносмилането, черния дроб и червата. Те представляват тих враг, чиято вреда подценяваме.

Няколко изследвания сочат, че фосфорната киселина е канцерогенна и се извлича от нефта. Когато се комбинира с голямо количество захар и кофеин, тя провокира:

  • Пристрастяване: винаги искате да консумирате все повече и повече.
  • Промени в нервната система: хората, които консумират газирани напитки, са по-раздразнителни от хората, които не ги употребяват.
  • Хормонален дисбаланс: например атакуват ендокринната система.
  • Вредни са за зъбите: оставят петна, провокират загниване и образуване на кариеси.
  • Отслабват костите: поницават нивото на калция от тялото.
  • Надебеляване: високото съдържание на захар, дори в нискокалорични версии, карат човека да консумира повече храна.
  • Отслабват имунната система: ще станете по-предразположени към разболяване с вируси и бактерии, тъй като съпротивителните сили на тялото са отслабени.
  • Предлазполагат към алергии.
  • Понижават нивото на минералите в тялото.
  • Ферментират храната в стомаха: консумацията на газирани напитки в комбинация с храна се отразява негативно върху храносмилателния процес.
  • Наличието на оцетна киселина и алкохол провокират черния дроб да работи затруднено.
  • Увреждат и стимулират остаряването на клетките.
газираните напитки са вредни за здравето

Защо консумираме газираните напитки, след като са толкова вредни за здравето?

На първо място, защото не разполагаме с напитки, които да ни харесват повече. Същото се случва и с храната, която консумираме ежедневно. Ако хората бяха запознати с негативните последици от консумацията на газираните напитки, те веднага биха спрели да ги купуват. Възможно е и производството им да спре. При всички положения можем поне да престанем да ги консумираме, както и да не ги предлагаме на хората, които обичаме.

Второ, защото те са пристрастяващи. Днес, газираните напитки се предлагат на пазара като алтернатива на водата или продукт, който е удачен за споделяне с близки хора. Децата са първите, които искат от родителите си да им бъде закупена бутилка газирана напитка, когато се хранят навън.

Третата причина се крие в рекламите, които виждаме навсякъде около нас. Те представят газираните напитки като “модерни”, “идеални за наслаждаване на следобеда в компанията на приятели” и “истинско щастие за цялото семейство”. А това не е вярно. И днес продължава дебатът върху производството и комерсализацията на газираните напитки.

Корпорациите стават все по-богати, едновременно с това увреждат здравето на хората (както се случва с цигарите например)

Какво се случва в тялото, когато консумираме газирани напитки?

газираните напитки превъзбуждат нервната система

Едно наистина интересно проучване показва ефектите върху човешкото тяло от консумацията на популярна напитка с червен етикет и бели букви. Искате ли да знаете в какво се изразяват те? Ето какво се случва след:

  • 10 минути – Нервната система е превъзбудена, вследствие на кофеина и захарта, които са постъпили в тялото.
  • 20 минути – Нивото на инсулина в кръвта се повишава, а черният дроб започва да превръща захарта в мазнини.
  • 40 минути – Зениците се разширяват, кръвното налягане се увеличава, черният дроб секретира инсулин, а рецепторите, отговорни за сънливостта, са блокирани.
  • 45 минути – Нивото на хормона допамин, който е отговорен за стимулирането на центъра на удоволствието в мозъка, се повишава. Същото се случва с хората, използващи хероин.
  • 60 минути – Калцият в тялото се извежда чрез урината, тъй като фосфорната киселина в газираните напитки се съединява с него. Този процес провокира и загуба на магнезий и цинк.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.