Жените имат редица уникални хранителни нужди и изборът на правилните видове храни и напитки може да има положителен ефект върху здравето им. Както показват проучванията, изборът на определени групи храни и напитки може да помогне за подобряване на здравето и предотвратяване на определени заболявания.

Искаме да ви споделим кои от тях могат да бъдат полезни източници на хранителни вещества и ще допринесат за това да имате здраво тяло.

1. Лимонената вода засилва метаболизма и помага за загуба на тегло

Лимонената вода е много важна в процеса на храносмилане, тъй като, като остаряваме, количеството киселини в стомаха ни намалява. Проучване показва, че при над 30% от жените е открит атрофичен гастрит, което е състояние, белязано от малко или никаква стомашна киселина. Лимоните са чудесни за отслабване, тъй като са пълни с аромат, но за щастие не и с калории - сокът от цял лимон има само 12 калории, но съдържа една трета от дневната препоръчителна стойност на витамин С. Но той е нещо повече от приятна диета – приятен „усилвател“ на вкуса. Помага при загуба на тегло, тъй като се бори с глада, както и детоксикира черния дроб. Цитрусовите флавоноиди в лимонената киселина също имат детоксикиращи способности, които помагат в борбата с рака и намаляват възпалението.

2. Чаят от малинови листа помага за намаляване на менструалните спазми

Чаят от малинови листа, известен още като билката на жената, е добре позната напитка, която е полезна за здравето на дамите, тъй като е естествено богата на витамини и минерали, необходими за женското тяло. Съдържа желязо, калций, калий, витамини B, A, C и E. Обикновено се използва от бременни жени за облекчаване и съкращаване на раждането, но е доказано също така, че облекчава симптомите на предменструален синдром (ПМС), силно кървене и болезнени спазми. Това се дължи на високите витамини и минерали, които съдържа и които балансират хормоните и укрепват стените на матката. Когато правите чая, винаги можете да добавите истински малини за допълнително усилване на вкуса.

3. Коренът от мака подобрява симптомите на менопауза

Мака е кръстоцветен зеленчук и затова е свързан с броколи, карфиол, зеле и къдраво зеле. Той има дълга история на кулинарна и лекарствена употреба в Перу. Основната ядивна част на растението е коренът, който расте под земята. Съществува в няколко цвята, вариращ от бял до черен и може да се намери под формата на прах. Доказано е, че облекчава симптомите при менопауза, като горещи вълни, промени в настроението и проблеми със съня. Той също така традиционно се използва за повишаване на плодовитостта, за подобряване на настроението и балансиране на хормоните. Коренът от мака се включва лесно в храненето. Може да се приема като добавка или да се добавя към смутита, овесени ядки, печива, енергийни барове и други.

4. Броколите се борят с бръчките

Броколите са една зеленчукова суперхрана, която решава различни проблеми, засягащи здравето. В чаша броколи има 100% от витамините, които са от решаващо значение за производството на колаген. Колагенът придава на кожата еластичност. Той е богат и на витамин А, който подпомага подновяването на клетките.

5. Подправянето на храната с куркума помага за лечение на инфекции

Куркумата е една от най-добре проучените лечебни билки на нашето време и нейната универсалност като естествено средство за лечение на често срещани неразположения я е направила невероятно популярна и изпитана от времето добавка към храненето. Куркумата съдържа мощни антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства. Въпреки това, е добре известна със своята противогъбична, антибактериална и антивирусна активност. Затова тя може да бъде ефективно лечение срещу гъбички кандида.

6. Кашуто помага при движение на мускулите

Кашуто е добър източник на минерали, особено магнезий, калий, фосфор, цинк и селен и съдържа малко желязо, манган и мед, които са необходими за електрическото движение на сърцето и мускулите и са важни за движението на телесните течности. Ядките кашу съдържат около 12 грама мазнини в 30 грама, включително 2 грама наситени мазнини, но диетолозите ги считат за относително „добри мазнини“. В сравнение с други ядки, като орехи, фъстъци и пекани, в кашуто има значително по-малко мазнини.

7. Киноата укрепва космените фоликули

Киноата е храна на растителна основа, която осигурява цялостно протеини, както и фибри. Смята се за пълнозърнеста суперхрана. Светът на здравословната храна е обсебен от добавянето ѝ в салати и използването ѝ като заместител на ориза. Високото ѝ съдържание на протеини защитава и подхранва космените фоликули, докато овлажнителите в нея подхранват и хидратират скалпа и го поддържат в добро състояние. Те образуват невидим филм върху косата, за да я предпазят от околната среда като замърсяване и прах.

8. Хапването на храни, богати на омега-3, намалява сърдечните заболявания

Има редица храни, които са богати на омега-3 мастни киселини, а най-разпространените са морските храни като: сьомга, риба тон, пъстърва, сардини. Храните, богати на омега-3, съдържат ейкозапентаенова киселина, докозахексаенова киселина и EPA киселини. Киселините помагат за различни ползи за здравето на жените като здравето на бебетата в утробата, а също така намаляват риска от сърдечни заболявания. Има и други продукти с добавени омега-3 мастни киселини, които можете да приемате като напитки като мляко, кисело мляко и соеви напитки. Опитайте да ги направите главен протеинов избор няколко пъти седмично.

Какви други здравословни храни и напитки бихте добавили към списъка?